Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Gebruikte onderdelen en in- en verkoop schadeauto's
Maandag t/m vrijdag 08.00-17.30

Wanneer mag u niet meer rijden in een schadeauto?

Voor veel mensen is het onduidelijk of er doorgereden mag worden met een auto waar schade mee is gemaakt. Zeker wanneer u zelf nooit een aanrijding heeft meegemaakt, is het goed voor te stellen dat u hier nog nooit over heeft nagedacht.

Natuurlijk hopen wij dat u nooit een aanrijding mee hoeft te maken. Mocht u echter wel betrokken raken bij een aanrijding met schade, dan weet u na het lezen van dit blog wat u moet doen.

Melding in het RDW-kentekenregister

Wanneer u betrokken raakt bij een aanrijding met schade wordt er een melding in het RDW-kentekenregister gemaakt. Dit betekent dat u niet meer met uw auto op de openbare weg mag rijden. Deze melding wordt door de politie of een schade-expert doorgegeven aan het RDW. U wordt schriftelijk van deze melding op de hoogte gesteld.


Nadat deze melding is gemaakt, mag u dus niet meer op de openbare weg rijden. Belangrijk om te weten is dat de plichten die u heeft ten aanzien van verzekering, APK en belasting gewoon door lopen. Deze plichten gelden dus ook wanneer uw auto niet de openbare weg op mag.

Wat u moet doen om weer te mogen rijden

De schadeauto moet eerst gekeurd worden door het RDW, voordat u er weer in mag rijden. Dit wordt een schadekeuring genoemd. Voor deze schadekeuring wordt onderscheid gemaakt tussen auto’s die meer of minder dan 3.500 kg wegen.

Wanneer uw voertuig niet meer weegt dan 3.500 kg kunt u uw auto niet laten keuren bij ieder keuringsstation. U kunt dan alleen terecht bij een aantal RDW-keuringsstations. Een overzicht hiervan vindt u op de website van het RDW.

Tijdens de schadekeuring wordt er gekeken naar de maten van de carrosserie van de schade auto en deze worden vergeleken met de oorspronkelijke maten. Ook wordt er gekeken naar de wieluitlijning.

Stappenplan om na reparatie weer de weg op te mogen

Wanneer de schade aan uw auto gerepareerd kan worden dient u de volgende stappen te doorlopen om weer met de auto de weg op te mogen:

  1. Maak een afspraak voor een schadekeuring bij een RDW-keuringsstation.
  2. Verwijder alle bodembeplating van de auto.
  3. Na goedkeuring ontvangt u van het RDW een nieuw kentekenbewijs en een brief met een tenaamstellingscode. 
  4. Vervolgens wordt de melding in het kentekenregister verwijderd en mag u weer de weg op.

Een schadekeuring betekent overigens niet dat er ook meteen een APK wordt gedaan aan uw auto. Dit kan overigens wel gecombineerd worden maar dan dient u dit vooraf aan te geven omdat er extra kosten aan verbonden zijn.

Wanneer u de schade aan uw auto niet wilt laten repareren

Natuurlijk bent u niet verplicht om uw auto te repareren. Wanneer de kosten te hoog worden of wanneer u toch al overwoog om een andere auto aan te schaffen, kunt u uw schadeauto natuurlijk ook verkopen.

Autobedrijf Broekhuis kan de schadeauto dan gebruiken om bijvoorbeeld de losse auto onderdelen te demonteren. Mocht u hier meer informatie over willen dan kunt u onze website raadplegen of contact met Autobedrijf Broekhuis opnemen.

Certificeringen & Partners

Wij zijn lid van de volgende organisaties:
VBV
RDW
Stiba
ARN
KZD
Erkend Duurzaam