Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Gebruikte onderdelen en in- en verkoop schadeauto's
Maandag t/m vrijdag 08.00-17.30

Autorijden in de mist? Lees deze 5 tips.

Mist kan zomaar opkomen en soms zo dicht zijn dat u geen hand voor ogen meer ziet. Hoe rijdt u veilig in de mist? In dit blog geven we u graag 5 tips om zo veilig mogelijk door dichte mist te rijden.

Ook als het al mistig is doet u er altijd verstandig aan eerst de weersomstandigheden te checken voordat u op pad gaat. Zo laat u niets aan het toeval over. Mist doet zich vaak voor in de herfst of winter, wanneer het koud is. Dan zijn er ook andere weersomstandigheden die uw autorit kunnen vertragen, zoals gladheid. Zeker wanneer u in de avond of ’s nachts rijdt, kan mist zeer verraderlijk zijn. Graag bereiden we u zo goed mogelijk voor op dit veel voorkomende weersverschijnsel met de volgende 5 tips:

  1. Zorg dat u opvalt met de juiste verlichting
  2. Afstand houden
  3. Doe rustig aan
  4. Concentreer u op de weg
  5. Ken uw auto

1.     Zorg dat u opvalt met de juiste verlichting

Wanneer het mistig is, maar u nog wel meer dan 200 meter zicht heeft, mag u alleen uw dimlichten voeren. Zodra het zicht vermindert tot onder de 200 meter, mag u uw mistlampen voor aanzetten. Als het zicht zich beperkt tot minder dan 50 meter, mag u ook uw mistlamp achter gaan voeren.

We raden u sterk af het groot licht te gebruiken bij mist. Mist reflecteert het groot licht, waardoor u juist nog minder zicht heeft en bovendien tegenliggers kunt verblinden.

Zodra de mist opklaart, kunt u uw mistverlichting uitschakelen.

2.     Afstand houden

Mist zorgt ervoor dat het lastiger inschatten is hoe ver uw voorganger van u verwijderd is. Het is daarom belangrijk om extra goed afstand te houden van medeweggebruikers. De hectometerpaaltjes langs de weg zijn hierbij een handig hulpmiddel: deze staan namelijk 100 meter uit elkaar. Ook lantaarnpalen kunt u als indicatie gebruiken: die staan 50 meter uit elkaar.

3.     Doe rustig aan

Matig uw snelheid en rij extra voorzichtig. Haastige spoed is zelden goed, zeker in het geval van dichte mist. Voorkom gevaarlijke situaties door niet onnodig in te halen of dusdanig hard te rijden waardoor u eerder hard moet remmen.

4.     Concentreer u op de weg

Probeer u zo goed mogelijk te concentreren op het rijden. U heeft alle focus nodig om goed op te letten en afleidingen helpen daarbij niet. Zet uw telefoon op stil en de radio uit. U kunt ook het raam een beetje openzetten, zodat u ook uw gehoor kunt inzetten om verkeerssituaties nog beter in te schatten.

5.     Ken uw auto

Bent u volledig op de hoogte van waar u alles kunt vinden in uw auto? Bijvoorbeeld waar de knoppen voor de mistlampen voor én achter zitten? Heeft uw auto eigenlijk wel mistlampen aan de voorzijde? Kent u nog alle icoontjes van de knoppen? Het is goed om uzelf deze vragen te stellen voordat u begint aan uw autorit, zeker wanneer u al weet dat het mistig zal zijn op de weg. Wees op de hoogte van alle functies van uw auto en voorkom zo onaangename verassingen.

We wensen u veel veilige kilometers!

We hopen u zo een aantal handige tips te hebben gegeven voor het autorijden in de mist en wensen u veel veilige kilometers. Weet u zeker dat uw mistlampen goed functioneren? Als u op zoek bent naar originele, gebruikte mistlampen ter vervanging van defecte mistlampen voor uw auto, kijk dan eens bij onze onderdelen. Onze mistlampen zijn professioneel gedemonteerd van jonge schadeauto’s en zorgvuldig getest op hun werking en veiligheid.

Heeft u hulp nodig? We helpen u graag. Neem contact met ons op door te bellen naar 0546-441166 of vul ons contactformulier in.

Certificeringen & Partners

Wij zijn lid van de volgende organisaties:
VBV
RDW
Stiba
ARN
KZD
Erkend Duurzaam