Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Gebruikte onderdelen en in- en verkoop schadeauto's
Maandag t/m vrijdag 08.00-17.30

Auto onderdelen uitgelicht: remblokken en remschrijven

De remmen van een auto zorgen er uiteraard voor dat de auto op tijd vaart mindert en tot stilstand komt. Maar het remsysteem werkt ingewikkelder dan alleen de rempedaal indrukken. De belangrijkste onderdelen die bij het remmen betrokken zijn, zijn de remschijven, remklauwen, remblokken, remslang en de wielremcilinder. In dit blog leggen wij uit hoe het remmen precies in zijn werk gaat.

Op het moment dat de rem wordt ingetrapt door de bestuurder, gebeurt het volgende: er ontstaat een hefboomeffect met een hydraulisch systeem, waar de remvloeistof in zit. Zo wordt de relatief kleine kracht die op een rempedaal wordt uitgeoefend, omgezet in een grotere kracht. Het hydraulisch systeem zorgt ervoor dat de kracht die op het rempedaal wordt gezet naar de remblokken wordt overgezet. De wrijving die de remblokken uitoefenen op het wiel zorgt ervoor dat het meer kracht kost voor het wiel om op dezelfde snelheid verder te rijden. Aangezien er (normaal gesproken) geen extra gas wordt gegeven tijdens het remmen, gaat de auto langzamer rijden of stopt zelfs.

Trommelremmen en schijfremmen

Op het moment dat de rempedaal wordt ingedrukt, gaat er remvloeistof naar de wielremcilinders. Hierbij worden twee remblokken per wiel tegen een remschijf aangeduwd, waardoor de schijf en ook het wiel afremt, aangezien deze met elkaar verbonden zijn. Door de enorme wrijving ontstaat warmte. Vooral blij zware en snelle auto’s wordt daarom gebruikgemaakt van geventileerde schrijfremmen. Deze zorgen ervoor dat de warmte die ontstaat, kan worden afgevoerd.
Ook een trommelrem werkt hydraulisch. Als het rempedaal wordt ingedrukt, gaat er remvloeistof naar de wielremcilinders toe. Deze zorgen ervoor dat de remschoenen met de remvoering tegen de binnenkant van de trommel aandrukt, waardoor de auto afremt.

ABS: Anti blokkeer systeem

In noodgevallen moet er soms hard geremd worden. Op dat moment ontstaat er plotseling een enorme wrijving op het wiel, waardoor deze kan blokkeren. Vooral bij hogere snelheden is dit erg gevaarlijk, aangezien de auto hierdoor onbestuurbaar verder slipt. Daarom zit er in de auto’s van tegenwoordig een ABS systeem. Dit Anti Blokkeer Systeem zorgt ervoor dat de remmen gecontroleerd worden gebruikt op het moment van plotseling remmen. Door middel van sensoren wordt de correcte remkracht berekend en uitgevoerd, waardoor de wielen niet kunnen blokkeren.

Remmen vervangen

Aangezien het van groot belang is om veilig te kunnen remmen, is het belangrijk om de remmen goed te onderhouden. Elke keer als het rempedaal wordt ingedrukt en de remblokken tegen de remschijven worden gedrukt, slijt er een miniem laagje van beide onderdelen. Op een gegeven moment worden de onderdelen te dun om goed mee te remmen. Vervang daarom tijdig de remmenblokken en remschijven, om gevaarlijke situaties of dure reparaties te voorkomen.

Bekijk hier onze remschijven en andere auto onderdelen.

Certificeringen & Partners

Wij zijn lid van de volgende organisaties:
VBV
RDW
Stiba
ARN
KZD
Erkend Duurzaam