Auto onderdelen uitgelicht: autobanden

27 September, 2017 12:33

Autobanden zijn een onmisbaar onderdeel van de auto, en hebben een grote invloed op het comfort en rijgedrag van uw wagen. Banden zijn er in allerlei soorten en maten, waarbij niet per se één soort of maat de beste is. Wat de juiste band is onder een auto verschilt per auto en is afhankelijk van het weertype buiten. In ons nieuwste blog leggen wij uit welke soort banden er zijn en welke band voor welk moment het meest geschikt is.

Banden zijn grofweg in drie soorten in te delen: all season banden, zomerbanden en winterbanden. Vanzelfsprekend zijn zomerbanden geschikt in de zomer en winterbanden geschikt voor de winter. All season banden zijn het hele jaar door te gebruiken. Aangezien wij in Nederland geen extreme winters of zomers hebben, zijn all season banden het hele jaar prima te gebruiken. Het nadeel van de banden is wel dat deze niet volledig over de eigenschappen beschikken van zomer- of winterbanden. Ga je de besneeuwde bergen in, dan zijn winterbanden geschikter. Daarnaast zorgen de all season banden voor een hoger benzineverbruik dan zomerbanden.

Comfortabele banden en sportieve banden

Sportieve uitvoeringen van auto’s hebben vaak lichtmetalen velgen in grote brede banden, waar de auto een nog sportievere look van krijgt. Een bredere band verandert de rijeigenschappen van een auto. Soms komt dit de auto ten goede, soms niet. Daarnaast hebben bredere banden een negatief effect op het brandstof verbruik en op de geluidsproductie binnen in de auto. De mate van comfort tijdens het rijden hangt onder andere af van de verhouding tussen velg en rubber: grote velgen onder een kleine band betekent minder rubber op de band dat oneffenheden op de weg kan opvangen. Bij een relatief kleine velg is het rubber dikker, wat ervoor zorgt dat de band minder geluid maakt en het benzineverbruik lager wordt.

Bandenspanning

Voor een optimale conditie van uw autobanden is de juiste bandenspanning noodzakelijk. Een te hard of te zacht opgepompte band heeft direct invloed op de prestaties van de autobanden. Daarnaast kan het zelfs gevaarlijk zijn om met verkeerd opgepompte banden te rijden. De auto gaat er meer brandstof door verbruiken en de banden zullen ook sneller slijten. Ook is door een verkeerde bandenspanning de wegligging slechter, waardoor de auto minder goed stuurt.

Elke auto heeft weer een andere optimale bandenspanning en is in het instructieboekje van uw auto te vinden, of op een sticker in de tankklep of portier. Het is aan te raden om eenmaal per maand de bandenspanning te controleren. Dit kan (meestal) gratis bij een tankstation. Controleer de banden alleen wanneer deze nog koud zijn. Koude banden zijn banden waarmee de afgelopen twee uur niet of nauwelijks gereden is.

Meer weten over auto onderdelen zoals de motor of verlichting? Bekijk dan onze blogpagina.

< Auto onderdelen uitgelicht: remblokken en remschrijven Auto onderdelen uitgelicht: de verlichting van de auto >

Contact & route

Contact
& route

Autobedrijf Broekhuis
Broekhuisweg 5
7665 TW Albergen

Onderdelen:
0546 - 44 11 66
parts@broekhuisautos.nl

maps

Accepteer de marketing-cookies om deze kaart te bekijken. Klik hier.