Wegwijs in de wereld van het vrijwaringsbewijs

26 Augustus, 2015 09:29

Bij het verkopen van een voertuig op kenteken krijgt u altijd een vrijwaringsbewijs. Maar hoe zit het ook alweer met een vrijwaringsbewijs? Weet u wat u moet doen als u een auto verkocht hebt? In dit blog ruimen we een aantal misverstanden uit de weg en maken we u wegwijs in de wereld van het vrijwaringsbewijs.

Over het vrijwaringsbewijs

Het vrijwaringsbewijs is een bewijsstuk voor uw eigen administratie. Hiermee kunt u aantonen dat u geen eigenaar meer bent van het voertuig en dus ook niet meer verantwoordelijk bent voor de auto. Verkoopt u privé een occasion? Dan vindt de overschrijving plaats op het postkantoor of bij een officieel overschrijvingspunt.

Het is even wennen: het vrijwaringsbewijs was vroeger een groot formulier, tegenwoordig ontvangt u een bonnetje zoals in de supermarkt. Wanneer u een auto verkoopt aan een handelaar of autodemontage bedrijf hoeft u in veel gevallen niet naar een overschrijvingspunt. U ontvangt dan een vrijwaringsbewijs op een blanco A4-tje met de volledige contactgegevens van het bedrijf. Draag de auto pas over als u een officiële vrijwaring heeft om boetes en andere mogelijke problemen te voorkomen.

Na de verkoop van uw auto

Wanneer u het vrijwaringsbewijs in bezit heeft, is de overdracht bijna afgerond. De wegenbelasting wordt stopgezet per eerstvolgende dag en eventueel teveel betaalde belasting zal worden teruggestort op uw rekening.

Uw verzekeraar kan dit echter niet zien. Vergeet daarom nooit om uw autoverzekering op te zeggen. In sommige gevallen kan de verzekeraar vragen naar een vrijwaringsbewijs. Wij adviseren u om uw vrijwaring minimaal een jaar te bewaren. U kunt dan betrokken partijen overtuigen dat de auto is verkocht en u geen verantwoordelijkheid meer draagt voor de auto.

Heeft u een schadeauto te koop staan of heeft u een schadeauto gekocht? Bij Broekhuis Auto’s hebben we veel auto onderdelen direct op voorraad van vrijwel alle automerken. Hierdoor kunt u de waarde van uw schade auto snel verhogen of uw gekochte schadeauto voordelig weer herstellen. Neem voor vragen contact met ons op via 0546-441166 of vul het contactformulier in.

< Aan welke kant zit mijn tankdop? Succesvolste auto ooit? >

Contact & route

Contact
& route

Autobedrijf Broekhuis
Broekhuisweg 5
7665 TW Albergen

Onderdelen:
0546 - 44 11 66
parts@broekhuisautos.nl

maps

Accepteer de marketing-cookies om deze kaart te bekijken. Klik hier.