Terugblik: 40 jaar BMW 3-serie

7 December, 2015 11:49

In 1975 rolde de eerste BMW 3-serie van de band in München. De E21 bleek het begin van de meest succesvolle modellenreeks van BMW. In 40 jaar zijn er ruim 14 miljoen stuks verkocht, wat neerkomt op een kwart van de totale verkoop van het automerk. Reden te meer dus om eens terug te blikken op de geschiedenis van de grondlegger van sportieve sedans.

BMW logo1e generatie: BMW E21

De E21 groeide uit tot een van de populairste auto’s in de jaren 70. De vier- en zescilinder benzinemotoren in combinatie met achterwielaandrijving gaven de auto een hoge funfactor. Sinds de lancering in 1975 werden er in totaal 1,4 miljoen van dit type verkocht.

2e generatie: BMW E30

De E30 werd in 1982 vol trots gepresenteerd door BMW. Met zijn goede rijeigenschappen en optie voor vierwielaandrijving lag deze auto mijlenver voor op de concurrentie. Naast de sedanversie werden er ook andere modelvarianten gefabriceerd, zoals een stationwagen onder de naam Touring, een cabrio en een sportversie (M3). Met maar liefst 22 productiejaren is dit het langstlopende model uit de 3-serie.

3e generatie: BMW E36

De BMW E36 werd in 1990 getoond aan het grote publiek als de opvolger van de E30. Vooral de efficiënte dieselmotor bleek een goede zet te zijn, aangezien dit veruit de zuinigste motor was op de markt. Ook werd de 3-serie voor het eerst leverbaar als coupé. Tevens kwam in 1994 de compact-versie op de markt om zo de drempel tot BMW-rijden te verlagen.

4e generatie: BMW E46

Met de 4e generatie 3-serie wilde BMW voortborduren op het succes van de E36. Daartoe werd een compleet nieuwe dieselmotor ontwikkeld met de common-rail techniek. Door deze techniek was de BMW E46 nog efficiënter en krachtiger dan zijn voorganger. Toch kwam er ook kritiek op dit model. Zo zou hij veel minder betrouwbaar zijn en buitensporig meer olie verbruiken.

5e generatie: BMW E90

De opvolger van BMW E46 werd de E90-serie. In 2005 werd dit nieuwe model gepresenteerd op de IAA-autoshow in Frankfurt. Met een nieuwe technologie werd dit model nog zuiniger om te kunnen voldoen aan de normen voor CO2 uitstoot.

Zoals eerder beschreven, heeft BMW met deze serie een grote stempel gedrukt op de ontwikkeling van de sportieve sedan. Rijdt u zelf een BMW 3-serie en bent u op zoek naar BMW onderdelen voor uw auto? Bij Autobedrijf Broekhuis vindt u een groot assortiment auto onderdelen van zowel BMW als van alle andere merken.

< Een nieuwe of een tweedehands auto? Test uw kennis van verkeersborden met de miniquiz >

Contact & route

Contact
& route

Autobedrijf Broekhuis
Broekhuisweg 5
7665 TW Albergen

Onderdelen:
0546 - 44 11 66
parts@broekhuisautos.nl

maps

Accepteer de marketing-cookies om deze kaart te bekijken. Klik hier.