Gebruikte onderdelen en in- en verkoop schadeauto's

Stap voor stap: remschijven vervangen

De remmen behoren tot de belangrijkste onderdelen van je auto. Goede remmen – bestaande uit remschrijven en remblokken – zorgen ervoor dat je veilig en snel tot stilstand komt; ook in het geval van noodstops. Wanneer je merkt dat je auto niet zo goed meer remt, of wanneer hij begint te trillen tijdens het remmen, is het verstandig om de onderdelen te controleren op slijtage. Wil je zelf je remschijven vervangen om hoge kosten bij een garage te voorkomen? Wij leggen in deze blog stap voor stap uit hoe je zelf de schijven van je remsysteem vervangt.

Wanneer moet je je remschijven vervangen?

Wanneer jij het rempedaal indrukt, worden de remblokken op de remschijven gedrukt; de wrijving die ontstaat zorgt ervoor dat de auto afremt. Door deze wrijving ontstaat er na verloop van tijd slijtage op de blokken en de schijven. Wanneer de minimale dikte van de remschijven is bereikt, moeten ze vervangen worden. Ook wanneer de schijven haarscheuren vertonen of kromgetrokken zijn, is het tijd om nieuwe remschijven te monteren.

De minimale dikte van de remschijven verschilt per auto, maar doorgaans merk je heel goed wanneer de schijven aan vervanging toe zijn. Je auto remt bijvoorbeeld minder goed of tijdens het remmen begint hij te trillen. Wacht dan niet te lang met het vervangen van je remschijven; jouw veiligheid en die van de andere weggebruikers gaat namelijk boven alles!

Met deze tips verleng je de levensduur van de remschijven:

  • Voorkom dat je vaak hard op de rem moet trappen. Houd daarom voldoende afstand tot je voorganger.
  • Rem niet op het laatste moment, maar laat je auto rustig uitrollen om je remmen te sparen.
  • Ga na of je onnodig gewicht in je auto hebt liggen. Hoe zwaarder je auto, hoe meer de remmen belast worden.
  • Pleeg regelmatig onderhoud aan het remsysteem om de correcte werking ervan te garanderen. Vervang bijvoorbeeld om de twee jaar de remvloeistof, ontlucht de remmen en controleer de schijven en blokken.

Hoe lang duurt het remschijven vervangen?

Zelf je remschijven vervangen is niet ingewikkeld. Het kan echter een tijdrovende klus worden, afhankelijk van de staat van het remsysteem. Bij een hoge mate van roestvorming zullen onderdelen moeilijker los te krijgen zijn en moet je meer schoonmaken. Trek voor de reparatie en/of vervanging ongeveer 1 tot 2 uur uit.

Het stappenplan

Onderstaand stappenplan legt je op een simpele manier uit hoe je zelf je remschijven kunt vervangen. Het spreekt voor zich dat de vijf stappen gelden voor één wiel. Herhaal de stappen voor ieder wiel.

Stap 1: krik de auto omhoog en haal de wielen eraf

Om de remschijven te vervangen, moeten de wielen losgehaald worden. Krik de auto daarom een stuk omhoog, zodat je goed bij de wielen kunt. Let op: draai de wielbouten een beetje los voordat je de auto omhoog krikt. Als de auto al op de krik staat en de bouten zitten erg vast, dan kan de auto van de krik schieten als je teveel kracht op de bouten zet. Dit kan je auto beschadigen, maar ook jezelf.

Stap 2: haal de remklauwen los

Deze stap is optioneel: niet alle auto’s hebben remklauwen. Als het remsysteem van je auto bij elkaar gehouden wordt door remklauwen, dien je deze eerst te verwijderen voordat je de schijven kunt vervangen. De remklauw en bijbehorende bevestiging zitten doorgaans vast met bouten. Haal deze los en plaats ze op een dusdanige manier dat je goed bij de remmen kunt.

Stap 3: de remschijven loshalen

Verwijder de oude remschijf door de schroeven los te draaien. Nu kun je de oude remschijf loshalen en vervangen door de nieuwe. Als de oude schijf vast zit, kun je een hamer gebruiken om deze los te tikken. Let op: sla niet te hard, je wilt geen andere onderdelen beschadigen. Een aantal lichte tikken is meestal voldoende om de remschijf los te krijgen.

Stap 4: de nieuwe remschijf plaatsen

Als je de oude remschijf verwijderd hebt, zet je de nieuwe op zijn plaats. Schroef hem weer vast en monteer de remklauw op de juiste manier. Controleer de oude bouten en schroeven goed voordat je ze weer terugplaatst. Als ze versleten of beschadigd zijn, raden wij aan om ze te vervangen.

Stap 5: het wiel terugplaatsen

Je hebt nu de remschijf vervangen, tijd om het wiel terug te plaatsen en de wielbouten er weer in te draaien. Draai de bouten goed vast met een momentsleutel en laat de auto voorzichtig zakken.

Extra: de remmen testen

Het is heel belangrijk om een stukje te gaan rijden als je remschijven vervangen hebt. Zo kun je eenvoudig testen of de remmen naar behoren werken.

Heb je hulp nodig?

Wil je zelf je remmen vervangen, maar heb je vragen? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag. Bel hiervoor naar 0546 441 166.

Direct gebruikte remschijven bestellen

In ons assortiment vind je een groot aantal auto onderdelen, waaronder remschijven. De schijven zijn afkomstig van schadeauto’s, maar zijn door onze experts gekeurd en veilig bevonden. Vul hieronder je kenteken in en bekijk direct of wij remschijven voor jouw auto op voorraad hebben.CONTACT 
& ROUTE

Autobedrijf Broekhuis
Broekhuisweg 5
7665 TW Albergen

Onderdelen:
0546 - 44 11 66
parts@broekhuisautos.nl