Gebruikte onderdelen en in- en verkoop schadeauto's

Het verschil tussen wieldoppen en velgen

Dat een auto vier banden heeft, weet iedereen. Maar waar die vier banden omheen zitten is vaak wat lastiger te bepalen. Zijn het nou wieldoppen, stalen velgen of aluminium velgen? In dit blog bespreken we de verschillen tussen de functies van wieldoppen en velgen en wat precies de verschillen zijn.

Ten eerste is de velg een auto-onderdeel waar de banden omheen zitten en een wieldop een onderdeel wat op een stalen velg geklikt kan worden. Auto rijden zonder wieldoppen is dus mogelijk, zonder velgen niet. Er wordt weleens beweerd dat wieldoppen de aerodynamica verhogen, maar bij een normale personenauto is het verschil verwaarloosbaar. Alleen bij grote voertuigen zoals vrachtwagens is er een verschil te meten in luchtweerstand. Wieldoppen worden van metaal of kunststof gemaakt terwijl velgen altijd van een metaal gemaakt worden.

Tegenwoordig worden auto’s vaak opgeleverd met lichtmetalen velgen zonder wieldoppen. Vrijwel alleen bij instapmodellen worden er nog auto’s met wieldoppen opgeleverd. Lichtmetalen velgen geven de auto een sportiever uiterlijk en bevorderen daarnaast de rijeigenschappen van de auto. De velgen worden namelijk vaak van aluminium gemaakt, wat een lager gewicht heeft dan staal, waar normale velgen van worden gemaakt. Met aluminium velgen weegt de auto minder, waardoor de auto minder brandstof verbruikt en daarnaast ook iets vlotter rijdt. Velgen zijn er dus niet alleen voor de sier.

Een nadeel van velgen is dat ze duurder zijn dan normale stalen velgen met wieldoppen. Vandaar dat veel instapmodellen wieldoppen hebben. Een set lichtmetalen velgen kost (nieuw) vaak meer dan € 1.000,-, wat niet iedereen ervoor over heeft.

Wieldoppen bevorderen dus niet de rijeigenschappen van de auto, maar bieden wel bescherming tegen beschadigingen aan de velg. Bijvoorbeeld bij het parkeren wanneer de stoep per ongeluk geraakt wordt, vangt de wieldop de klap op en niet de velg. Verder zijn wieldoppen vaak stukken goedkoper dan velgen en zijn ze eenvoudig zelf te monteren en te verwisselen, wat bij velgen een stuk lastiger gaat. Een ander voordeel van wieldoppen is dat ze eenvoudiger schoon te maken zijn dan velgen. Wieldoppen kan je zelfs in de vaatwasser stoppen, wat met velgen nogal lastig gaat.

Lees meer over auto onderdelen op onze blogpagina of bekijk ons aanbod velgen op deze pagina.CONTACT 
& ROUTE

Autobedrijf Broekhuis
Broekhuisweg 5
7665 TW Albergen

Onderdelen:
0546 - 44 11 66
parts@broekhuisautos.nl