Nieuwe regels voor jonge automobilisten die schade maken

20 Augustus, 2014 13:27

Wanneer u schade maakt met uw auto is dit altijd vervelend. Door de invoering van nieuwe regels voor verzekeraars lijkt het erop dat vooral jonge automobilisten extra worden benadeeld bij het maken van schade aan een auto.

Vorige week heeft het Verbond van Verzekeraars namelijk een nieuw plan geïntroduceerd. In het plan is een voorstel opgenomen dat stelt dat automobilisten bij het claimen van schade harder worden gestraft door de verzekeraar. Concreet betekent dit dat automobilisten bij het claimen van een schade altijd vijf schadevrije jaren in moeten leveren. Het plan zou in moeten gaan per 1 januari 2016.

Vooral jonge automobilisten worden benadeeld

Het voorstel geldt voor alle automobilisten. In de praktijk betekent het plan echter dat jonge automobilisten meer nadeel zullen ondervinden. Wanneer een autobestuurder namelijk niet meer dan vijf schadevrije jaren heeft opgebouwd en wel schade claimt, zal deze bestuurder een negatief saldo krijgen.

Met een negatief saldo is het moeilijk om over te stappen naar een andere verzekeraar omdat veel verzekeraars mensen weigeren die een negatief saldo in schadevrije jaren hebben. Mensen die korter dan vijf jaar een rijbewijs hebben en schade maken, worden met deze maatregel dus extra benadeeld.

Uniformiteit in regelgeving

Het voorstel voor dit nieuwe plan is gedaan om meer duidelijkheid te creëren. Op dit moment is het zo dat verzekeraars zelf mogen bepalen hoe ze hun schade verrekenen. Vaak wordt hierbij onder andere rekening gehouden met de omvang van de schade. Per 2016 zullen alle verzekeraars op dezelfde manier hun schade moeten verrekenen. Dit is dus ongeacht de omvang van de schade.

Dit moet als voordeel hebben dat er meer uniformiteit en duidelijkheid ontstaat voor automobilisten. Omdat verzekeraars nu zelf bepalen hoeveel schadevrije jaren een automobilist terugvalt bij schade waarvoor hij zelf aansprakelijk is, ontstaat er regelmatig onenigheid en onduidelijk bij het bepalen van het aantal schadevrije jaren. Hierdoor was het voor veel automobilisten onduidelijk hoeveel schadevrije jaren ze nog hebben en hoe de hoogte hiervan wordt bepaald. Sinds begin dit jaar kunt u op uw jaarlijkse polis zien hoeveel schadevrije jaren u nog heeft. Dit is sinds 2014 verplicht.

Onenigheid

Hoewel het voorstel meer duidelijkheid zou moeten geven voor automobilisten is er toch veel weerstand. Vooral het feit dat er niet wordt gekeken naar de ernst van de schade is een heikel punt. Wanneer een jonge automobilist een relatief kleine schade maakt, zorgt dit er al voor dat de bestuurder met vijf schadevrije jaren in de min komt te staan. Verzekeraars accepteren mensen met een negatief saldo in schadevrije jaren vrijwel nooit als nieuwe klant. Hierdoor zullen nieuwe automobilisten die schade hebben gemaakt, jaren vastzitten aan dezelfde verzekeraar.

Goed nadenken over het claimen van kleine schade

Wanneer u als automobilist dus een kleine schade hebt gemaakt, wordt het met deze regel een stuk minder interessant om schade te claimen bij uw verzekeraar. Er kleven namelijk nogal wat nadelen aan. Gelukkig zijn er genoeg manieren om kostenbesparend uw auto te herstellen. Zo heeft Autobedrijf Broekhuis een zeer ruim assortiment aan originele auto onderdelen die zijn verkregen uit jonge schadeauto’s.

Alle onderdelen zijn uitvoerig gecontroleerd en geclassificeerd op veiligheid en kwaliteit volgens de normen van het Kwaliteits Zorg Demontage en het STIBA. In veel gevallen is het voordeliger om zelf nieuwe auto onderdelen aan te schaffen in plaats van het claimen van schade bij uw zorgverzekeraar. Mocht u meer informatie willen hebben over onze auto onderdelen, dan kunt u telefonisch contact opnemen via 0546 – 44 11 66 of het contactformulier invullen.

< De 5 meest opvallende Concept Cars Wanneer mag u niet meer rijden in een schadeauto? >

Contact & route

Contact
& route

Autobedrijf Broekhuis
Broekhuisweg 5
7665 TW Albergen

Onderdelen:
0546 - 44 11 66
parts@broekhuisautos.nl

maps

Accepteer de marketing-cookies om deze kaart te bekijken. Klik hier.