Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Gebruikte onderdelen en in- en verkoop schadeauto's
Maandag t/m vrijdag 08.00-17.30

Autorijden in het donker

Voor velen is rijden in het donker niet iets waar men zich comfortabel bij voelt. En dat is begrijpelijk; je bent sneller moe en je ziet een stuk minder. We geven je graag meer informatie over het gebruik van verlichting in het donker en geven je ook nog een aantal tips om zo veilig mogelijk te rijden in het donker.

In deze blog behandelen we de volgende onderwerpen:

Mag je rijden zonder de juiste verlichting?

Het is strafbaar om te rijden zonder de juiste verlichting. Als je in het donker gaat autorijden, is het belangrijk dat je beschikt over de juiste verlichting en dat deze ook daadwerkelijk werkt. Controleer voordat je de weg op gaat eerst even of alles goed werkt. Werkt alles? Dan voorkom je een boete van € 140,-.

Boetes rijden met verkeerde verlichting

Rij je in het donker, maar maak je gebruik van de verkeerde verlichting? Dan riskeer je een boete. In Nederland krijgen we te maken met 4 veelvoorkomende soorten boetes als het gaat om de verlichting. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

  • Rijden met defecte verlichting: € 140,-
  • Rijden met sierverlichting: € 140,-
  • Onterecht rijden met mistlicht: € 140,-
  • Lichtsignalen geven op een incorrecte manier: € 90,-

Welke verlichting heb je nodig tijdens het rijden in het donker?

Tijdens het rijden in het donker mag je niet zomaar elke verlichting aanzetten. We hebben hierboven uitgelegd dat je een boete riskeert als je met de verkeerde verlichting rijdt, bijvoorbeeld als je onterecht een mistlicht voert. Maar welke verlichting moet je dan wel voeren wanneer je rijdt in het donker?

Dimlicht

Dimlicht voeren in het donker is verplicht. Let er wel op dat je de dimlichten niet aan hoeft te hebben wanneer de mistlichten ook branden. Doe je dit wel? Dan bestaat de kans dat je jezelf verblindt met de reflectie van het dimlicht.

Groot licht

Wanneer je in het donker rijdt, mag je groot licht alleen gebruiken als je geen andere weggebruikers tegenkomt. Het is namelijk mogelijk om mensen te verblinden met groot licht, waardoor zij zich niet meer kunnen focussen op het autorijden.

Mistlicht

Rij je in het donker en belemmert mist, regen of sneeuwval je zicht? Dan mag je een mistlicht aan de voorkant gebruiken. Het mistlicht aan de achterzijde mag je alleen aanzetten wanneer je door mist of sneeuwval minder dan 50 meter kan zien. Wanneer je mistlichten voert, is het niet verplicht om dimlichten te voeren.

Tips rijden in het donker

Is je verlichting goed afgesteld? Dan kan je gebruik maken van de volgende tips om het rijden in het donker aangenamer te maken.

  • Laat je ogen even wennen. Voordat je in de auto stapt, moeten je ogen even wennen. Door dit te doen, kan je net wat beter zien. Stap je je auto in en ga je direct rijden? Dan bestaat de kans dat je wordt verblind door de lichten van tegenliggers.
  • Zorg voor schone ruiten. Als je ruiten vies zijn, verhindert dit je zicht. Helemaal in het donker is het goed om alles om je heen zo goed mogelijk te kunnen zien. Zorg ervoor dat je ruiten schoon zijn.
  • Stel je verwarming goed in. Het is laat of erg vroeg en waarschijnlijk ben je nog een beetje duf. Zorg er op zo’n moment juist voor dat de verwarming niet te hoog staat. Als je deze namelijk wel te hoog zet, word je extra slaperig. Een te koude verwarming is uiteraard ook niet goed.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht. Draai af en toe even een raampje open voor wat frisse lucht. Frisse lucht weerhoudt je ervan te verslappen tijdens het rijden.
  • Controleer je koplampen. Zoals eerder al aangegeven is het belangrijk om je verlichting te controleren. Zorg er ook voor dat je lampen goed afgesteld zijn. In diverse gevallen kan een verkeerd afgestelde koplamp ervoor zorgen dat je jezelf of andere weggebruikers verblindt.
  • Stap niet te vermoeid achter het stuur. Het is laat in de avond of vroeg in de ochtend; de kans is groot dat je vermoeid bent. Vertrouw je het toch niet helemaal? Laat dan een ander rijden in het donker.
  • Zet je mobiel op stil. Het is donker en er gebeurt niet veel op straat. Een melding op je mobiel leidt je makkelijk af en zorgt ervoor dat je toch even snel wilt kijken. Voorkom ongelukken en zet je mobiel op stil.

Beschikt je auto niet over de juiste onderdelen of is je autoverlichting defect? Bekijk dan eens onze auto onderdelen. Tegen een scherpe prijs koop je originele tweedehands onderdelen voor jouw auto.

Certificeringen & Partners

Wij zijn lid van de volgende organisaties:
VBV
RDW
Stiba
ARN
KZD
Erkend Duurzaam