Auto onderdelen uitgelicht: de verschillende carrosserievormen

20 Maart, 2018 16:19

Uiteraard bestaan er grote verschillen tussen auto’s onderling. Zo heb je vrachtauto’s, bestelauto’s, personenauto’s en bussen. Echter zijn er bij personenauto’s onderling ook grote verschillen in vorm en grootte. Wij benoemen de meest voorkomende type personenauto’s met bijbehorende carrosserievormen.

De meest voorkomende auto in Nederland is de hatchback. Deze carrosserievorm te herkennen aan de relatief grote achterklep, waardoor het passagiers- en bestuurdersgedeelte te bereiken is via de bagageruimte. De achterklep wordt gezien als extra deur, waardoor een hatchback vaak een 3- of 5 deurs wordt genoemd.

De grotere variant van de hatchback is de stationwagen. De station lijkt op een verlengde hatchback, doordat de kofferbakruimte een stuk ruimer is. De achterzijde van de auto loopt bij een station verhoogd door tot aan de achterbumper, waardoor de auto aanzienlijk meer ruimte biedt dan een hatchback.

De sedan is qua formaat doorgaans ongeveer even lang als een stationwagen, maar biedt minder kofferbakruimte. Dit komt doordat de achterkant van de auto laag afloopt. De kofferbak is meestal niet te bereiken via het bestuurdersgedeelte, wat wel het geval is bij de hatchback en stationwagen. Een sedan is eenvoudig te herkennen aan de drie compartimenten: vooraan laag waar de motor zit, in het midden hoog waar de bestuurder en de passagiers zitten en een lage achterkant, waar de kofferbak zich bevindt.

De coupé is een carrosserievorm die doorgaans is gebaseerd op een sedan. Het verschil tussen de twee auto’s is dat een coupé er sportiever uitziet, doordat de daklijn al begint af te lopen direct achter de voorstoelen. Daarnaast heeft een coupé bijna altijd maar twee deuren (als de coupe gebaseerd is op een sedan) of drie deuren (een coupé gebaseerd op een hatchback).

De cabriolet is voorzien van een neerklapbaar (invouwbaar) dak. Ook de Engelse term convertible wordt in Nederland gebruikt. De auto moet wel over een stoffen dak beschikken, want tegenwoordig zijn er ook veel auto’s met een stalen vouwdak en dan spreek je over een coupé-cabriolet, ook wel een cc genoemd.

Twee auto’s die vaak met elkaar worden verward zijn terreinauto’s en SUV’s. De terreinauto wordt, zoals de naam al verklapt, gebruikt voor het off-road rijden. De auto beschikt over grote banden met veel profiel en zijn vaak vierwiel aangedreven. Een SUV heeft het uiterlijk van een terreinwagen, maar is doorgaans vooral geschikt voor het rijden op asfalt.

Wij hebben schadeauto’s en gebruikte auto onderdelen beschikbaar van alle verschillende soorten autotypes. Bekijk ons actuele aanbod hier.

< Auto onderdelen uitgelicht: de V-snaar of multiriem Auto onderdelen uitgelicht: autosegmenten >

Contact & route

Contact
& route

Autobedrijf Broekhuis
Broekhuisweg 5
7665 TW Albergen

Onderdelen:
0546 - 44 11 66
parts@broekhuisautos.nl

maps

Accepteer de marketing-cookies om deze kaart te bekijken. Klik hier.