Auto onderdelen uitgelicht: de verlichting van de auto

16 Februari, 2017 12:24

In de donkere wintermaanden is het erg belangrijk om goed zichtbaar te zijn voor je medeweggebruikers. Toch kent niet iedereen de regels als het om verlichting gaat. Zo zie je bijvoorbeeld auto’s met groot licht rijden of juist met alleen dagrijverlichting. Er schijnt hier dus nog veel onduidelijkheid over te bestaan. Hoe zit het nou precies met de regels omtrent autoverlichting?

Welke verlichting gevoerd moet worden hangt sterk af van de situatie. Vooral op momenten dat er weinig zicht is, zoals in het donker of met (dichte) mist, is het erg belangrijk om de juiste verlichting aan te hebben. Aangezien de regels redelijk ingewikkeld zijn, is het aan te raden om bij twijfel altijd de dimlichten aan te zetten; dit is namelijk nooit fout.

Groot licht

Groot licht is handig op momenten dat de weg niet goed verlicht is en je verder vooruit wilt kijken. Groot licht mag uitsluitend gebruikt worden als het donker is en er geen tegenliggers aankomen. Ook wanneer je dicht achter een ander voertuig rijdt, mag het groot licht niet gebruikt worden. Groot licht kan namelijk verblindend werken.

Mistlicht

De mistlichten mogen gebruikt worden wanneer het zicht ernstig belemmerd wordt. Dit kan het geval zijn wanneer er bijvoorbeeld sprake is van zeer dichte mist, hevige sneeuwval of regen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen mistlichten voor en mistlichten achter. Het mistachterlicht mag niet gebruikt worden bij hevige regen. De dimlichten hoeven niet aan te staan wanneer de mistlichten worden gebruikt.

Dagrijverlichting

Vooral met betrekking tot dagrijverlichting zijn er veel onduidelijkheden. Dit komt waarschijnlijk vooral doordat deze vorm van verlichting relatief nieuw is: bij auto’s gebouwd na 2011 is deze vorm van verlichting standaard ingebouwd. Dagrijverlichting gaat automatisch aan bij het opstarten van de auto en gaat vanzelf uit bij het inschakelen van het dimlicht. Dagrijverlichting mag niet gebruikt worden in combinatie met de mistlichten.

Een regel die in 2011 is ingevoerd, is dat bij ingeschakelde dagrijverlichting ook de achterlichten moeten branden. Nieuwe auto’s hebben vaak automatische verlichting. Die werkt echter lang niet altijd optimaal, doordat de techniek die hierachter zit (nog) niet perfect kan inschatten wanneer de dimlichten aan moeten. Handiger is het om zelf te bedenken wanneer het dimlicht aan moet. Je kan namelijk zelf beter inschatten wanneer het donker is dan een computersysteem.

Verkeersboetes in Nederland

Bij het hanteren van verkeerde verlichting heb je kans op een boete. De boetes in Nederland zijn helaas niet mis:

Geen dim- of grootlicht voeren bij nacht binnen de bebouwde kom

 €    90,00

Geen dim- of grootlicht voeren bij nacht buiten de bebouwde kom

 €  140,00

Geen dim- of grootlicht voeren bij slecht zich overdag

 €  140,00

Het hinderen van tegenliggers door groot licht

 €  140,00

Achterlichten die niet branden bij nacht buiten de bebouwde kom

 €    90,00

Achterlichten die niet branden bij nacht binnen de bebouwde kom

 €  140,00

Achterlichten die niet branden bij dag bij slecht zicht

 €  140,00

Onnodig mistlicht voeren

 €    90,00

Niet werkende richtingaanwijzers

 €    90,00

Niet werkende waarschuwingsknipperlichten

 €    90,00

Niet werkende remverlichting

 €  140,00

Niet werkend derde remlicht (voor voertuigen van na 30-09-2001)

 €    90,00

Heb je een kapot licht en ben je op zoek naar het juiste onderdeel? Kijk dan snel op onze pagina met auto onderdelen.

< Auto onderdelen uitgelicht: autobanden De verschillen tussen de dieselmotor en de benzinemotor >

Contact & route

Contact
& route

Autobedrijf Broekhuis
Broekhuisweg 5
7665 TW Albergen

Onderdelen:
0546 - 44 11 66
parts@broekhuisautos.nl

maps

Accepteer de marketing-cookies om deze kaart te bekijken. Klik hier.