Auto onderdelen uitgelicht: autosegmenten

6 Maart, 2018 14:40

In het vorige blog hebben we de verschillende type auto carrosserieën besproken. Er is echter ook een andere manier om auto’s in te delen, namelijk in autosegmenten of autoklassen. Door het indelen van auto’s in segmenten kunnen prijzen en prestaties van auto's van verschillende merken, maar ingedeeld in hetzelfde segment, onderling beter vergeleken worden. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende autosegmenten.

De A-segment auto’s, ook wel de miniklasse genoemd, zijn de kleinste auto’s in de markt. A-segment auto’s zijn de typische kleine stadsauto’s met kleine motoren en relatief weinig vermogen. Voorbeelden zijn de Volkswagen Up!, Opel Karl, Hyundai i10 en de Citroën/Peugeot/Toyota-drieling. Ook de Fiat 500 behoort tot deze categorie.

B-segmenters (compacte klasse) zijn veel te vinden in Nederland. Bekende B-segmenters zijn de Seat Ibiza, de Fiat Punto, Ford Fiesta en de Volkswagen Polo. Ook de duurdere Audi A1 valt onder deze klasse. Auto’s in dit segment zijn bijna altijd een hatchback. In tegenstelling tot de A-segment auto’s zijn auto’s uit de B-klasse meer geschikt om ook buiten de stad mee te rijden en zijn ze vaker verkrijgbaar met meer opties en verschillende motortypes.

C-segmenters, oftewel de compacte middenklassers, komen ook veel voor in Nederland en worden vaak geleverd als hatchback, maar zijn soms ook beschikbaar als stationwagen en in mindere mate als sedan. De bekendste C-segmenter is de Volkswagen Golf, maar ook veel voorkomende auto’s zijn de Renault Mégane, Peugeot 308, Opel Astra en Kia Ceed. De Audi A3, BMW 1-serie en Mercedes A-klasse, vinden we in deze klasse terug.

Auto’s in het D-segment worden ook wel de middenklassers genoemd: hier vallen de grotere auto’s zoals de Audi A4, Volkswagen Passat, Peugeot 508 en de Renault Talisman onder. De middenklassers zijn van origine een veel gekozen leaseauto. D-segmenters bieden meer luxe en ruimte dan auto’s uit het C-segment.

De auto’s in de hogere middenklasse oftewel het E-segment zijn vaak grote en dure auto’s die nog meer comfort en luxe bieden dan auto’s in het D-segment. Auto’s die hieronder vallen zijn de Mercedes E-klasse, BMW 5-serie en Audi A6. Maar ook de Volvo V70 en de Maserati Ghibli vallen hieronder.

F-segment, de topklassers: Auto’s die hieronder vallen zijn de BMW 7-serie, Mercedes S-klasse, Audi A8 of Lexus LS, maar ook auto’s van het merk Rolls-Royce en Bentley. De auto’s in dit segment zijn nog groter, luxer en duurder dan de auto’s uit de hogere middenklasse. Andere bekende auto’s die hieronder vallen zijn de Porsche Panamera en Aston Martin Rapide.

S-segment: sportauto's en supercars. De auto’s in dit segment zijn niet per se gebonden aan luxe of aanschafprijs. S-segmenters zijn sportauto’s die er voor gemaakt zijn om snel mee te kunnen rijden en dynamische rijeigenschappen hebben. Snelle versies van ‘normale’ auto’s, zoals de Volkswagen R, de Audi RS of de Mercedes AMG vallen niet onder deze categorie. Autos zoals de Mazda MX-5 maar ook de Porsche 911, Chevrolet Corvette, Lamborghini en Ferrari vallen onder dit segment.

< Auto onderdelen uitgelicht: de verschillende carrosserievormen Auto onderdelen uitgelicht: de uitlaat >

Contact & route

Contact
& route

Autobedrijf Broekhuis
Broekhuisweg 5
7665 TW Albergen

Onderdelen:
0546 - 44 11 66
parts@broekhuisautos.nl

maps

Accepteer de marketing-cookies om deze kaart te bekijken. Klik hier.