Aan welke kant zit mijn tankdop?

2 September, 2015 13:43

Nieuwe auto? Of een black-out? Bij het naderen van het tankstation en het zien van een leeg plekje bij de pomp slaat de twijfel nog wel eens toe. Waar zat ook alweer het benzineklepje? Vooral bij een nieuwe auto is het in het begin nog wel even wennen. Daarom geeft Autobedrijf Broekhuis in dit blog een aantal handige tips en tricks zodat u altijd weet waar uw tankdop zit.

De benzinemeter

We beginnen met de makkelijkste truc. Uw brandstofmeter op uw dashboard. In veel gevallen zit deze links naast uw snelheidsmeter en staat er een symbool van een benzinepomp. Bij dit symbool staat vaak aangegeven met een pijltje aan welke kant de tank zit. Ook komt het voor dat het symbool is aangepast aan de kant waar getankt moet worden. Hangt de brandstofslang in het symbool aan de linkerkant? Dan zit uw tankdop links. Voor auto’s met een tankdop aan de rechterkant geldt hetzelfde.

Waarom niet eenduidig?

Aan welke kant u moet tanken, heeft met het verleden te maken. Zo voerde Napoleon in veel Europese landen in om rechts te gaan rijden met paarden en wagens. Echter, in Japan rijdt men juist links omdat het zwaard van samoerais links aan de gordel hing. Het aanraken van een samoeraizwaard was een zwaar vergrijp en wanneer men dus een samoerai tegenkwam liep men deze aan zijn rechterkant voorbij en werd het zwaard vermeden.
Toen de auto’s opkwamen was het logisch dat deze net zo gingen rijden als de paarden en wagens. In die tijd waren er ook niet meerdere bezinepompen. Deze stond aan de kant van het trottoir en dat betekende voor bijvoorbeeld Nederland dat de benzinetank ook rechts kwam te zitten.

Het stuur

Omdat het landafhankelijk is aan welke kant getankt wordt, is het merkembleem op uw stuur het belangrijkste aanknopingspunt om te weten waar de tank zit. We nemen bijvoorbeeld Frankrijk. In Frankrijk wordt al decennialang rechts gereden en daarom hebben bijvoorbeeld Renault, Citroën en Peugeot de tank aan de rechterkant. In Engeland en grote delen van Azië wordt links gereden en daarom hebben auto’s van Engelse of Oosterse makelij (bijvoorbeeld Rover of Toyota) de tankdop ook links. Uitzonderingen bevestigen de regel: Nissan is in zowel Franse als Japanse handen en dan is het dus een verrassing waar het benzineklepje zit.

Wat voor u geen verrassing is, is dat u voor kwaliteitsonderdelen van bijna alle merken terecht kunt bij Autobedrijf Broekhuis in Albergen. Neem eens een kijkje in ons uitgebreide assortiment auto onderdelen of voor vragen bel naar 0546-441166.

 

< De duurste auto’s aller tijden Wegwijs in de wereld van het vrijwaringsbewijs >

Contact & route

Contact
& route

Autobedrijf Broekhuis
Broekhuisweg 5
7665 TW Albergen

Onderdelen:
0546 - 44 11 66
parts@broekhuisautos.nl

maps

Accepteer de marketing-cookies om deze kaart te bekijken. Klik hier.