Blog

Het verschil tussen wieldoppen en velgen

Dat een auto vier banden heeft, weet iedereen. Maar waar die vier banden omheen zitten is vaak wat lastiger te bepalen. Zijn het nou wieldoppen, stalen velgen of aluminium velgen? In dit blog bespreken we de verschillen tussen de functies van wieldoppen en velgen en wat precies de verschillen zijn. Ten eerste is de velg een auto-onderdeel waar de banden omheen zitten en een wieldop een onderdeel wat op een stalen velg geklikt kan worden. Auto rijden zonder wieldoppen is dus mogelijk, zonder velgen niet.

Auto onderdelen uitgelicht: de turbo

De turbo is tegenwoordig in bijna alle motoren te vinden. De invoering van de turbo begon bij de dieselmotoren, die zonder turbo te weinig vermogen hadden. Ook de benzinemotoren moeten er aan geloven: motoren worden steeds kleiner geproduceerd, maar wel voorzien van een turbo. Hierdoor leveren de motoren hetzelfde of zelfs meer vermogen dan grotere turbo loze motoren. Er zitten echter ook nadelen het gebruiken van een turbo.

Auto onderdelen uitgelicht: de V-snaar of multiriem

Een V-snaar, ook wel multiriem genoemd is een riem die zorgt voor de aandrijving van de waterpomp en de dynamo. De V-snaar zelf wordt aangedreven door de motor. Aangezien de meeste auto’s van tegenwoordig beschikken over stuurbekrachtiging en een airco (die ook worden aangedreven door de V-snaar), spreken we van een multiriem. De multiriem zelf wordt op spanning gehouden door spanrollen en wordt weleens verward met de distributieriem. Deze zit echter dieper in de auto en is dus niet direct zichtbaar, terwijl de multiriem dat wel is.

Auto onderdelen uitgelicht: de verschillende carrosserievormen

Uiteraard bestaan er grote verschillen tussen auto’s onderling. Zo heb je vrachtauto’s, bestelauto’s, personenauto’s en bussen. Echter zijn er bij personenauto’s onderling ook grote verschillen in vorm en grootte. Wij benoemen de meest voorkomende type personenauto’s met bijbehorende carrosserievormen.

Auto onderdelen uitgelicht: autosegmenten

In het vorige blog hebben we de verschillende type auto carrosserieën besproken. Er is echter ook een andere manier om auto’s in te delen, namelijk in autosegmenten of autoklassen. Door het indelen van auto’s in segmenten kunnen prijzen en prestaties van auto's van verschillende merken, maar ingedeeld in hetzelfde segment, onderling beter vergeleken worden. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende autosegmenten.

Auto onderdelen uitgelicht: de uitlaat

De uitlaat van een auto heeft drie belangrijke functies: het dempen van het geluid van de motor en het verbeteren van de prestatie van genoemde motor. Een andere belangrijke functie van de uitlaat is het onschadelijk maken van gevaarlijke stoffen. Dit gebeurt in combinatie met een katalysator.

Auto onderdelen uitgelicht: de distributieriem

Het is een gevreesd woord tijdens het bezoek aan de garage: de distributieriem. De riem is een essentieel onderdeel van de motor: hij zorgt namelijk voor de connectie tussen de krukas en nokkenas, wat zorgt voor de aandrijving van de auto. De distributieriem dient op tijd vervangen te worden om dure reparaties voor te zijn.

Auto onderdelen uitgelicht: remblokken en remschrijven

De remmen van een auto zorgen er uiteraard voor dat de auto op tijd vaart mindert en tot stilstand komt. Maar het remsysteem werkt ingewikkelder dan alleen de rempedaal indrukken. De belangrijkste onderdelen die bij het remmen betrokken zijn, zijn de remschijven, remklauwen, remblokken, remslang en de wielremcilinder. In dit blog leggen wij uit hoe het remmen precies in zijn werk gaat.

Auto onderdelen uitgelicht: autobanden

Autobanden zijn een onmisbaar onderdeel van de auto, en hebben een grote invloed op het comfort en rijgedrag van uw wagen. Banden zijn er in allerlei soorten en maten, waarbij niet per se één soort of maat de beste is. Wat de juiste band is onder een auto verschilt per auto en is afhankelijk van het weertype buiten. In ons nieuwste blog leggen wij uit welke soort banden er zijn en welke band voor welk moment het meest geschikt is.

Auto onderdelen uitgelicht: de verlichting van de auto

In de donkere wintermaanden is het erg belangrijk om goed zichtbaar te zijn voor je medeweggebruikers. Toch kent niet iedereen de regels als het om verlichting gaat. Zo zie je bijvoorbeeld auto’s met groot licht rijden of juist met alleen dagrijverlichting. Er schijnt hier dus nog veel onduidelijkheid over te bestaan. Hoe zit het nou precies met de regels omtrent autoverlichting?

Getoond 1–10 van 351234

Contact & route

Contact
& route

Autobedrijf Broekhuis
Broekhuisweg 5
7665 TW Albergen

Onderdelen:
0546 - 44 11 66
parts@broekhuisautos.nl

maps